Hart- ziel en zakelijkheid

27-10-2012

Hart,ziel en zakelijkheid.

Het CDA-bestuur Nijmegen heeft op donderdagavond 25 oktober jl. een ledenvergadering gehouden. Dit naar aanleiding van het vertrek van twee raadsleden. Deze twee raadsleden zijn overgestapt naar de Fractie Nijmegen. Zij hebben hun raadszetel meegenomen. De Fractie Nijmegen bestaat nu uit vier raadsleden en wil op termijn een middenpartij worden. Hierover is veel commotie ontstaan en terecht. Deze twee raadsleden voelen zich niet meer thuis bij het CDA en hebben ook hun lidmaatschap opgezegd. In de raadsvergadering van woensdag 24 oktober jl. zijn de leden van deze nieuwe fractie niet in debat gegaan met de andere raadsleden. Dit tot ergernis van zowel de burgemeester als van de raadsfracties. Hun gezamenlijke persverklaring zou volgens deze nieuwe fractie voldoende zijn geweest. Minachting is hier het juiste woord.

Vele CDA-leden zijn van mening, dat de twee raadsleden hun eigen belang boven het partijbelang hebben gesteld. Het is kiezersbedrog en zetelroof. De twee vertrokken raadsleden ken ik persoonlijk. De een beter dan de ander. Door een van de twee ben ik zeer verrast, omdat hij het christendemocratische gedachtegoed heel lang heeft uitgedragen. Ik heb twee periodes met hem in de raad gezeten. Er moet dus meer aan de hand zijn dan alleen teleurstelling in de christendemocratische boodschap. Uiteraard heb ik veel hierover met hem gesproken en wij zijn altijd de partij, ondanks de vele voorvallen in het lokale CDA, trouw gebleven. Ik ben begonnen met twaalf en geëindigd op vijf raadszetels in 14 jaar raadslidmaatschap voor het CDA in Nijmegen, waarvan vier jaar als fractievoorzitter.

In juni 2005 werd ik door het plaatselijk bestuur niet verkozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. In een nek aan nek race voor het lijsttrekkerschap op een ledenvergadering heb ik me tenslotte teruggetrokken, omdat ik een verdeeld huis binnen het CDA wilde voorkomen. De leden zetten me op plaats 2 van de kandidatenlijst. Het lokale bestuur dacht hier anders over. Het bestuur zette mij echter op de voorlopige lijst op plaats 5. Op een ledenvergadering, waar de kandidatenlijst definitief werd vastgesteld, waren de leden het hiermee oneens en plaatsten mij weer op plek 2. Later hoorde ik van de voorzitter van de afdeling dat een prominent CDA-lid het bestuur onder druk heeft gezet. Dit lid heeft er belang bij gehad, dat een ander kandidaat lijsttrekker voor de verkiezingen van 2006 zou worden. De rest van het bestuur ging hiermee zonder slag of stoot akkoord. Ik had dit al eerder ervaren toen ik gekozen werd tot fractievoorzitter. Op weg naar huis na deze verkiezing kreeg ik een boos telefoontje van dit prominent lid met de opmerking: ‘Hoe haal je het in je hoofd om je kandidaat te stellen?’. Vanaf dat moment wist ik, dat er andere belangen speelden binnen het CDA en in de periferie.

Bij het vertrek van mijn voorganger en het doorstromen van mijn vicefractievoorzitter naar de Tweede Kamer moest ik leiding geven aan een fractie in een moeilijke periode. Wij waren namelijk in de oppositie beland. Oppositie voeren was iets heel anders dan zitting hebben in een college. Mijn fractie heeft zich hier goed doorheen geslagen. Mijn fractie bestond uit 10 leden: 5 raadsleden en vijf fractievolgers. De fractie schreef een visiedocument voor de toekomst. Dit document werd door het lokale bestuur direct naar de prullenbak verwezen. Het bestond namelijk uit teveel pagina’s.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 haalde het CDA niet meer zetels en wederom belandde het CDA in de oppositie. Ondanks de gespannen sfeer en de manier van werken in de fractie heb ik de vier jaren als raadslid voor het CDA toch uitgezeten. Dit was ik aan de kiezers verplicht. Na de verkiezingen van 2010 haalde het CDA slechts 3 zetels een ongekend dieptepunt. Na anderhalf jaar verlaten nu twee van de drie raadsleden de CDA-fractie om nog vage redenen volgens de achterban. Ik ben van mening, dat er meer speelde dan alleen onvrede over het landelijk beleid en de teleurstelling van de uitslag van de verkiezingen van 12 september 2012. Een van de twee opgestapte raadsleden vertelde mij na afloop van de persconferentie, dat het bestuur geen enkel initiatief heeft genomen om een koers uit te zetten voor de toekomst, dat er geen leiding was in de fractie en dat de huidige CDA-fractie geen enkele rol van betekenis speelde.

Ondanks de aanbevelingen uit het rapport Frissen van 2010 liggen de oorzaken veel dieper. De hervormingen komen niet goed van de grond. Veranderingen in de partijcultuur, onderlinge vertrouwen en openheid komen nog steeds niet van de grond. Zolang dit lokale bestuur blijft zitten, zo met hun eigen mensen om blijft gaan en er leden worden opgetrommeld die alleen maar in zichzelf geloven en investeren, dan denk ik dat je met praatgroepjes of werkgroepjes niet ver zult komen. Je zult echt een visie op de toekomst moeten schrijven en in mensen moeten investeren, die het christendemocratische gedachtegoed met hart, ziel en zakelijkheid willen uitdragen.

Jouw reactie

.: Twitter :.

.: Actueel :.

Momenteel zijn er nog geen items voor 2007
lees meer...

.: Weblog :.

.: Agenda :.

juni 2019
«    »
ma di wo do vr za zo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30  

.: Navigatie :.

Contact formulier
Gastenboek
Sitemap
Printvriendelijk
Inloggen

.: Diverse :.

Columns

.: Jouw mening :.

Gymnastiekles terug op basisscholen
Jouw mening a.u.b.
  Ja
  Nee
 
Totaal aantal stemmen : 33