Uit het regeerakkoord geklapt

 

16-11-2012

Er is goed nieuws voor basisscholen. Voor basisscholen worden middelen vrijgemaakt om de leerlingen minimaal drie uur per week gymnastiekles te geven.
Het slechte nieuws is dat de basisbeurs voor hoger onderwijsstudenten per 1/9/2014 wordt afgeschaft. Studiekosten worden dus niet gecompenseerd via aftrekposten in de IB-sfeer (evenmin als de kosten van levens¬onderhoud die ouders voor hun rekening nemen). Wat de basisbeurs betreft, komt er wel een overgangsregeling voor zittende studenten, maar het is vooralsnog onduidelijk wie daaronder vallen. De Ov-kaart wordt in 2015 (of per 2016) vervangen door een kortingskaart (ook voor alle mbo-studenten), maar onvermeld blijft of de kosten daarvan op de student worden afgewenteld. De zorgtoeslag wordt afgeschaft, terwijl de ziektekostenpremie verlaagd wordt en het eigen risico (evenals de Bijdrage Zorg¬verzekeringswet) inkomensafhankelijk wordt gemaakt. Ik kan niet beoordelen welke gevolgen dat voor studenten heeft. Verder wordt er een partiële beurs voor kinderen van minder-draagkrachtige ouders opgetuigd. Ten slotte wordt het sociaal leenstelsel uitgebreid, met aflossing naar draagkracht, maar onvermeld blijft na hoeveel jaar de restschuld wordt kwijt¬gescholden.
Voor middelbarescholieren wordt de gratis verstrekking van schoolboeken afgeschaft. Minder-draagkrachtige ouders worden daarvoor gecompenseerd, maar tegelijkertijd worden de kindregelingen voor inkomensondersteuning van ouders versoberd. Tot veler verbazing wordt ook de Maatschappelijke Stage afgeschaft. Mede in verband daarmee worden de wettelijke normen inzake de onderwijstijd ‘gemoderniseerd’ en worden afspraken gemaakt over effectieve besteding van de onderwijstijd. Onvermeld blijft of de afschaffing van het vak CKV in dat verband wordt doorgezet. Maar gelukkig is in elk geval de voor¬genomen Btw-verhoging voor podium- en beeldende kunsten en de afschaffing van de CJP-kaart van de baan.
De accijnzen op alcohol en tabak worden opnieuw verhoogd. Aan minderjarigen mag geen alcohol worden geleverd. En meerderjarigen moeten bij de deur van coffeeshops een identiteitsbewijs of verblijfsvergunning tonen, samen met een uittreksel uit het bevol¬kings¬register. Ook wordt overal in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen een boerkaverbod ingesteld. Maar homoseksuele leerlingen mogen niet worden geweigerd of van school gestuurd vanwege hun seksuele voorkeur. Van een recht op het dragen van een hoofddoek wordt in het regeerakkoord niet gerept.

Jouw reactie

.: Twitter :.

.: Actueel :.

Momenteel zijn er nog geen items voor 2007
lees meer...

.: Weblog :.

.: Agenda :.

juni 2019
«    »
ma di wo do vr za zo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30  

.: Navigatie :.

Contact formulier
Gastenboek
Sitemap
Printvriendelijk
Inloggen

.: Diverse :.

Columns

.: Jouw mening :.

Gymnastiekles terug op basisscholen
Jouw mening a.u.b.
  Ja
  Nee
 
Totaal aantal stemmen : 33