Gedoogbeleid in Nijmegen

 

07-11-2012

In een artikel over coffeeshops in Nijmegen op 25 november 2008 schreef ik in de Gelderlander al, dat ik als raadslid sterk van overtuigd was, dat het niet-regelen van de achterdeur en de aanpak van illegale telers juist tot meer criminaliteit in de cannabissector en overlast gevende situaties zal leiden. De wetgeving was toentertijd weinig transparant. Door het regelen van de achterdeur kan de overheid juist meer invloed hebben op de drugsscene. Er kunnen kwaliteitseisen worden gesteld aan drugs. Daarnaast is het gemakkelijker om overtreding van wetten aan te pakken, immers de regels waren duidelijk.

Wel wilde ik het aantal coffeeshops in de nabijheid van het centrum terugbrengen. Dit gebeurde toen al, want wanneer een ondernemer zijn coffeeshop sloot, mocht er geen nieuwe ondernemer voor in de plaats komen. Verder was het voor mij onbespreekbaar om een coffeeshop te runnen in de buurt van scholen.

Ik ben nog steeds van mening, dat Nederland een uniek softdrugsbeleid heeft. Hiervoor moeten er nu geen complexe ingrepen worden gedaan. Nu is het landelijk beleid niet meer te volgen. Eerst was het de wietpas, waarmee grensgemeenten drugtoeristen zouden moeten weren, nu is de pas weer van de baan, maar mogen alleen ingezetenen drugs kopen. Dit moet worden vastgesteld aan de hand van een uittreksel uit het bevolkingsregister. De praktijk in Limburg heeft nu juist uitgewezen, dat de illegale straathandel met bijbehorende overlast direct toeneemt, wanneer bepaalde groepen worden geweerd uit de coffeeshop. Met de wietpas worden coffeeshops min of meer besloten clubs. Alleen meerderjarige Nederlanders hebben op vertoon van de pas toestemming de coffeeshop te bezoeken.

Het redelijk goed functionerende landelijk gedoogbeleid zal naar mijn mening door de invoering van de wietpas in negatieve zin veranderen. Vele Nijmegenaren zullen zich niet willen laten registreren. Illegale straathandel zal toenemen en cafés zullen sofdrugs gaan verkopen onder de toonbank. Er liggen gouden tijden in het verschiet voor scooterkoeriers. Toeristen zullen sowieso aangewezen zijn op de illegale straathandel.  Door de verschuiving van de verkoop van softdrugs van gedoogde coffeeshops naar de straat zal de grens tussen soft- en hard drugs vervagen en zullen ook minderjarigen gemakkelijker aan cannabis kunnen komen.

De ervaringen laat zien, dat het gedoogbeleid moet worden voortgezet. Het criminaliseren van softdrugs wakkert alleen nog maar de handel aan, de verslavingsproblematiek in de hand werkt en de gezondheidszorg achter de feiten laat aanhobbelen. In Nijmegen heeft het gedoogbeleid al jaren het gewenste effect gehad: minder overlast, minder illegale straathandel, meer veiligheid op straat en minder harddrugsverslaafden.

Het verbeteren van de veiligheid, het bestrijden van criminaliteit en het voorkomen van openbare orde problematiek moet hierbij voorop staan.

Jouw reactie

.: Twitter :.

.: Actueel :.

Momenteel zijn er nog geen items voor 2007
lees meer...

.: Weblog :.

.: Agenda :.

juni 2019
«    »
ma di wo do vr za zo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30  

.: Navigatie :.

Contact formulier
Gastenboek
Sitemap
Printvriendelijk
Inloggen

.: Diverse :.

Columns

.: Jouw mening :.

Gymnastiekles terug op basisscholen
Jouw mening a.u.b.
  Ja
  Nee
 
Totaal aantal stemmen : 33