Reactie van Ap Cloosterman

 

Op Kerk sluit mensen in en niet uit

 20-01-2013

Beste Richard,
Naar aanleiding van jouw artikel van 21 december 2012 “Kerk sluit mensen in en niet uit” geef ik je hierbij mijn reactie:
Jouw uitspraak, dat RK parochianen wegblijven uit de kerk kan ik volledig onderschrijven.
Zelfs opzeggen van het lidmaatschap van de Roomse Kerk is aan de orde van de dag.
Een gering aantal 50 plussers vormen nog de bemanning van kerkdiensten.
Jongeren blinken uit van afwezigheid. Kennis van het Geloof is er onder deze groep nauwelijks. In de jaren zestig –zeventig hebben wij als ouders nog een basis proberen te leggen bij onze kinderen, maar ook die basis is verwaterd en onze kleinkinderen zijn het spoor volledig bijster.
Als over een tiental jaren de oudere generatie er niet meer is dan is de RK Kerk, althans in West-Europa, daarmee ook verder aan lager wal geraakt.
Zelf en dat geldt ook voor mijn broers en zussen hebben wij een gedegen katholieke opvoeding gehad. In de jaren vijftig heb ik de HBS-b op het Canisius College doorlopen en wij werden in die tijd doorspekt met vele geloofswaarheden, die voor zoete koek werden aangenomen.
Het was de angst die regeerde en ook de straf, die er volgde na het wegblijven van de verplichte dagelijkse Heilige Mis was een maatstaf voor je gedrag. In die tijd werden de Missen nog in het Latijn opgedragen en als misdienaar moest je de gebeden die de priester uitsprak in het Latijn beantwoorden. De betekenis ontging je volledig, maar het klonk mooi.
Overigens is het wel zo, dat het Ave Maria en Ave Verum mij nog steeds kunnen ontroeren.
Opvallend is dat bijeenkomsten zoals de EO jongerendag massaal door de jeugd worden bezocht. Wellicht dat zang en muziek de jongeren aanspreekt. Echter als je kritisch naar de teksten kijkt, dan vind ik het beneden alle waardigheid om Onze Lieve Heer zo toe te zingen.
Voor mij geldt dat ook voor de meeste Kerstliedjes.
Over de hele wereld staan er meer dan honderd verschillende Geloven geregistreerd en ieder lid van een bepaald Geloof vindt dat hij of zij het enige ware Geloof belijdt.
De verschillen in de grote Geloofstromingen op het gebied van wetten en regels zijn vooral tot stand gekomen door mensenwerk en daar is geen God aan te pas gekomen.
Als we tot een eenheid willen komen en ook een basis van houvast willen bereiken zullen we terug moeten gaan naar het begin van de schepping. Zelf ben ik hierdoor tot een vaste overtuiging gekomen en ik zal u daar deelgenoot van maken.
Op 68 jarige leeftijd ben ik met pensioen gegaan en heb toen als hobby opgepakt: de studie Kosmologie. Kosmologie is de wetenschap, die zich bezig houdt met het ontstaan en de ontwikkeling van het Heelal. Deze hobby houdt mij nu al 8 jaar intensief bezig.
Het merendeel van de wetenschappers gaat er vanuit dat het Heelal is ontstaan uit een oeratoom, welke een extreem hoge hoeveelheid energie bevatte. Volgens de theorie van Albert Einstein is deze energie omgezet in materie en het eerst materiedeeltje dat ontstond was de waterstofkern. Dit begin is al een wonder van de bovenste plank en kan geen toeval zijn. Albert Einstein bracht dit als volgt onder woorden:
“Als dit universum het resultaat van een blind toeval zou zijn, dan is dat net zo geloofwaardig als wanneer een drukkerij explodeert en alle druklettertjes weer op de grond terecht komen in de voltooide en foutloze vorm van het woordenboek.”
Uit deze waterstofkern zijn door kernfusie alle andere elementen, zoals koolstof, stikstof, zuurstof, etc.  ontstaan. Als de waterstofkern ook maar iets anders qua samenstelling was geweest dan was er ook geen leven geweest zoals wij dat nu kennen. Ook dit kan geen toeval zijn.
Het Heelal met al zijn 200 miljard sterrenstelsels met ieder vele honderden miljarden sterren zit dermate geniaal in elkaar, dat hier sprake moet zijn geweest van een scheppende Hand.
Ook de Aarde als onderdeel van ons Zonnestelsel blinkt uit van genialiteit:
* De afstand Aarde – Zon is zodanig, dat er sprake is van een leefbare temperatuur en de aanwezigheid van vloeibaar water;
* De zwaartekracht van de Aarde is precies goed om de atmosfeer te binden;
* Het magnetisch veld van de Aarde en de atmosfeer vormt een schild tegen de gevaarlijke straling uit de ruimte;
* Met behulp van de satelliet “Kepler” doet NASA onderzoek naar andere leefbare planeten. Er zijn inmiddels 980 planeten rondom andere sterren (onze Zon is overigens ook een doorgewone ster) ontdekt, maar op geen enkel van deze planeten is menselijk leven mogelijk.
Op de universiteit van Leiden worden experimenten uitgevoerd om onder ruimtelijke omstandigheden uit atomen moleculen te maken, hetgeen tot de stelling zou kunnen leiden dat menselijke eiwitten in de ruimte zijn gevormd. Het is hen gelukt om een aantal eenvoudige molecuul structuren te maken, zoals bijvoorbeeld alcohol.
Het DNA molecuul met daarop alle specifieke menselijke eigenschappen is van een dergelijk ingewikkelde structuur, dat dit synthetisch niet is te produceren.
Ook hier moet sprake zijn geweest van een scheppende Hand.
De consequentie hiervan is wel, dat de evolutietheorie van Darwin niet meer volledig opgaat!
Voor mij is het duidelijk, dat er slechts één God is. En of de naamgeving nu God is of Allah of Jahweh is niet van belang, want het is en blijft een groot mysterie.
Als dit tot algemene erkenning zou kunnen leiden, zou je daarna regels en wetten kunnen maken die passen binnen de cultuur en intelligentie van betrokkenen.
Ook het niet geloven zou dan getolereerd moeten worden.
Maar…. van de andere kant ben ik nuchter genoeg om te bedenken dat deze gedachte een fata morgana is.
Richard, ik zal me dus ook moeten aansluiten bij jouw laatste woorden:
“Parochianen zullen zich moeten schikken in afwachting op betere tijden.”
Zwartebroek,  20 januari 2013         Ap Cloosterman

Jouw reactie

.: Twitter :.

.: Actueel :.

Momenteel zijn er nog geen items voor 2007
lees meer...

.: Weblog :.

.: Agenda :.

juni 2019
«    »
ma di wo do vr za zo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30  

.: Navigatie :.

Contact formulier
Gastenboek
Sitemap
Printvriendelijk
Inloggen

.: Diverse :.

Columns

.: Jouw mening :.

Gymnastiekles terug op basisscholen
Jouw mening a.u.b.
  Ja
  Nee
 
Totaal aantal stemmen : 33