Het radicale midden

 

25-01-2012

Het nieuwe strategisch plan 'Kiezen en Verbinden' moet het CDA als een radicale middenpartij weer kiezers opleveren. Is dit wel een juiste koerswijziging? Tot nu toe positioneerde het CDA zich rechts van het midden. Waarom toch deze keuze?

Waar staat het radicale midden voor? ‘Tijdens het CDA-congres werd dit op twee manieren uitgelegd. De eerste uitleg was dat radicaal is afgeleid van het Latijnse woord radix wat wortel betekent. Het CDA wil opereren vanuit het politieke midden op basis van haar wortels’.

‘Dit betekent dat de strategische visie, het plan en de daden gedragen moeten worden door de uitgangspunten van de partij. Radicaal midden symboliseert dus de bereidheid de uiterste consequentie uit een denkwijze te aanvaarden en in daden om te zetten. Hoewel opvallend in de woordkeuze is dit een goed verdedigbaar standpunt.
De tweede uitleg is onderhevig aan veel meer discussie en gevoeligheden. Volgens een meerderheid van de partijprominenten staat het radicale midden voor het maken van radicale keuzes voor de komende tien jaar. Er zou echter door een politieke partij verder vooruit moeten worden gekeken. Politieke keuzes hebben gevolgen voor de lange termijn en moeten dus in een langetermijnvisie worden geplaatst. Alleen dan zullen kiezers zich weer voor langere tijd met de partij willen verbinden’, volgens Hans van Kranenburg, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hierbij denk ik zelf terug aan de oprichting van de PPR in 1968 door een aantal katholieke Radicalen als tegenhanger van de vorming van het centrum-rechtse Kabinet-De Jong. Betekent dit nu dat het CDA weer sterk gaat buigen naar de PvdA toe? Volgens mij zijn er meer politieke partijen die zich begeven op het radicale midden.

Ik betwijfel of kiezers uit het radicale midden zich verwant voelen met het gedachtegoed van het CDA. Maak eerder aan potentiële kiezers vanuit heldere uitgangspunten duidelijk waar je als politieke partij voorstaat. Maak zorgvuldige keuze die de maatschappij op korte, midden en op langere termijn vooruit kan helpen. Hiermee kun je wellicht kiezers terugwinnen.

Jouw reactie

.: Twitter :.

.: Actueel :.

Momenteel zijn er nog geen items voor 2007
lees meer...

.: Weblog :.

.: Agenda :.

juni 2019
«    »
ma di wo do vr za zo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30  

.: Navigatie :.

Contact formulier
Gastenboek
Sitemap
Printvriendelijk
Inloggen

.: Diverse :.

Columns

.: Jouw mening :.

Gymnastiekles terug op basisscholen
Jouw mening a.u.b.
  Ja
  Nee
 
Totaal aantal stemmen : 33