Criminaliteit hindert integratie

 

5 februari 2012

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) concludeert dat criminaliteit het grootste probleem is voor de integratie in Nederland. Het kabinet reageert meteen hierop om vanaf volgend jaar een lik-op-stukbeleid in te voeren voor criminele vreemdelingen. Maar er is niet meer nodig om integratie te bevorderen?

Op 23 november 2009 schreef ik een essay over integratie. Nijmegen ging toen de dialoog aan per stadsdeel over hoe je de integratie van onder andere allochtone vrouwen kunt verbeteren. Welzijnorganisatie het Interlokaal wilde hiervan afstappen en ging de dialoog met bewoners per wijk aan. Dat zou de insteek van een initiatief voor de komende drie jaar moeten worden. De aftap gebeurde in de wijk Zwanenveld. Met deze aanpak verwachtte het Interlokaal dat de integratie en participatie van ook allochtone vrouwen beter zou verlopen. Was dit nu wel echt vernieuwend?

Andere gemeenten pakten het nog kleinschaliger aan. Om allochtone vrouwen tot meedoen over te halen, kregen alle allochtone nieuwkomers een digitaal bloemetje toegestuurd of nieuwkomers ontvingen bij het standaard informatiepakket een cake die ze ‘met de buren’ konden opeten. Op een meegestuurd antwoordkaartje konden bewoners invullen wat de gemeente allemaal nog meer kon doen om mensen met elkaar in contact te brengen. Een andere gemeente stelde aan allochtone nieuwkomers de vraag iets positiefs op te schrijven: ‘Wat houdt voor u betrokkenheid in?’.

Dit deed weer denken aan de hoogtijdagen van het multiculturalisme, toen er voor afzijdige allochtone vrouwen van overheidswege ook allerlei ludieke acties werden bedacht om elkaar te ‘ontmoeten’. Het knuffelen was nog steeds niet overgewaaid.

De emancipatie van allochtone vrouwen in de Nijmeegse samenleving is nog lang niet voltooid, schreef ik in mijn essay. Het lijkt net alsof er aparte hokjes voor ’autochtone’ en ’allochtone’ vrouwen worden gecreëerd; alsof zij in totaal verschillende werelden leven. Het wordt nog weleens beweerd, dat autochtone vrouwen hun hoofd tegen het glazen plafond stoten en dat allochtone vrouwen worstelen met de onderdrukkende ideeën van hun geloof en cultuur.

Maar hebben allochtone vrouwen nog steeds een emancipatieachterstand? Het moet voor de tweede en derde generatie frustrerend zijn om in ‘wij en zij’ te denken. Ze zijn vaak hoogopgeleid, goed geïntegreerd, maar moeten zich nog steeds twee keer zo hard bewijzen. Er is een grote groep die het wel goed doen, die zich voorbeeldig gedraagt, cum laude afstudeert en een goede baan wil. Laten we ook naar de succesverhalen luisteren en niet telkens verbanden leggen met crimineel gedrag.

Richard Preijers

Jouw reactie

.: Twitter :.

.: Actueel :.

Momenteel zijn er nog geen items voor 2007
lees meer...

.: Weblog :.

.: Agenda :.

juni 2019
«    »
ma di wo do vr za zo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30  

.: Navigatie :.

Contact formulier
Gastenboek
Sitemap
Printvriendelijk
Inloggen

.: Diverse :.

Columns

.: Jouw mening :.

Gymnastiekles terug op basisscholen
Jouw mening a.u.b.
  Ja
  Nee
 
Totaal aantal stemmen : 33