Depressiviteit onder jongeren

 

2-12-2012

Depressiviteit onder jongeren van 12 tot 21 jaar vormt een groot maatschappelijk probleem. Scholen nemen dit steeds meer waar. Uit eigen ervaring weet ik, dat depressiviteit kan leiden tot suïcidaal handeling. Dit heeft grote impact op de gehele school. 

Tussen de 3 en 8 procent van de jongeren kampt met depressiviteit. Hierdoor gaan jongeren op school slechter presteren. Ouders zijn vaak machteloos en reageren niet altijd adequaat. Goedbedoelde reacties houden de depressie van hun kind in feite in stand. Ouders die er alles aan doen hun kind weer op gang te helpen, merken vaak dat die pogingen mislukken. Hun onmacht daarover uiten ze door kritiek op hun kind; ze worden boos of reageren geïrriteerd. Dat kan de depressie weer versterken, want dan krijg je reacties als: ‘Zie je wel, ik ben mijn ouders tot last’ en ‘Ik deug ook nergens voor’ tot ‘Eigenlijk bedoelen ze het goed en nu doe ik toch weer vervelend tegen ze’ en ’Ik kan het toch niet waarmaken’.

Wat kun je dan wél doen?
Door als je kind niet zijn bed uit kan komen, rustig te zeggen dat het tijd is om op te staan. Dan weer weggaan, en als het nodig is nog een keer teruggaan en zeggen: ‘Ik blijf hier staan tot je eruit bent. Ik merk aan je hoe lastig je dat vindt, maar ik help je’. Als je boos wordt, gaat het kind zich verzetten en is helemaal niet meer het bed uit te krijgen. Blijf je rustig, dan blijft er voor je kind niets anders over dan rustig op te staan.

Ligt de oorzaak in de genen of kan depressie ook door opvoeding ontstaan?
Onderzoeken wijzen uit, dat depressie in bepaalde families meer voorkomt, maar of die overdracht per gen gaat of per opvoeding, is onduidelijk. Als je een depressieve moeder hebt, kan het zijn dat je dat gedrag gaat nadoen, doordat de manier van denken en reageren eigen wordt gemaakt. Men onderzoekt nog of er daadwerkelijk een gen is dat verantwoordelijk is voor depressieve klachten.

Wanneer worden medicijnen voorgeschreven?
Bij ernstige depressie is een combinatie van therapie en medicijnen het best. Het is bewezen dat de genezing dan sneller gaat. Heel veel jongeren, en ook hun ouders, willen geen medicijnen. Dat kan, maar dan gaat het herstel langzamer. We weten nog niet bij wie de medicijnen werken en waarom. Of er verschillende soorten depressie zijn waarbij medicijnen al dan niet beter werken. Dat is nog lang niet ontrafeld.

Komt het vaak voor dat ouders de laatsten zijn die weten dat hun kind depressief is?
Als het een kind lukt om nog alles een beetje goed te blijven doen, zijn de ouders vaak de laatsten die de depressiviteit opmerken. En dan nog zijn zij eerder geneigd aan lichamelijke oorzaken te denken dan aan psychische problemen. De rol van ouders is van groot belang bij de inschakeling van professionele hulp. Als je kind namelijk één keer een depressie doormaakt, is de kans op een volgende groter. Daarom is het zaak een eerste inzinking goed te behandelen, om er zo voor te zorgen dat je kind goed is toegerust om een eventuele tweede depressie tijdig te pareren en zo te voorkomen.

Is er altijd sprake van denken aan zelfdoding?
Ook jongeren met wie niets aan de hand is, gaan nadenken over het leven, en dus ook over dat je een keuze hebt: om wel of niet door te leven. Alleen bij depressie is het zo dat het risico op zelfdoding echt verhoogd is.

Hoeveel doen het daadwerkelijk?
Circa zestig procent heeft suïcidale gedachten, de helft heeft een poging gedaan. Helaas overlijden er jaarlijks honderden jongeren door zelfmoord.

Jouw reactie

.: Twitter :.

.: Actueel :.

Momenteel zijn er nog geen items voor 2007
lees meer...

.: Weblog :.

.: Agenda :.

juni 2019
«    »
ma di wo do vr za zo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30  

.: Navigatie :.

Contact formulier
Gastenboek
Sitemap
Printvriendelijk
Inloggen

.: Diverse :.

Columns

.: Jouw mening :.

Gymnastiekles terug op basisscholen
Jouw mening a.u.b.
  Ja
  Nee
 
Totaal aantal stemmen : 33