PiON

Wij wachten niet op excuses…

De laatste weken van het jaar valt ons oog steeds op artikelen en ingezonden stukken die gaan over verschrikkingen die mensen in oorlogstijd hebben doorgemaakt. Die ellende wordt altijd veroorzaakt door een ‘tegenpartij’. Slachtoffers vinden dat die tegenpartij iets goed te maken heeft. En natuurlijk hebben zij daarin gelijk.
Zij beseffen echter vaak niet dat er een ‘andere kant’ zit aan dat gelijk. Er is bij elk persoonlijk onrecht dat wordt aangedaan sprake van één of meerdere persoonlijke concrete daders. Mensen van vlees en bloed die als kampbeul of als soldaat deel uitmaken van een systeem. De beslissers van dat systeem hebben geen realistisch beeld  van wat er ‘in het veld’ gebeurt. Niet dat dit gruweldaden rechtvaardigt. Het is meer de turbulentie in een oorlog die een realistisch beeld vertroebelt. Dat systeem maakt dat niet alleen de slachtoffers maar ook de daders slachtoffer worden.

Vanzelfsprekend moet de Indonesische overheid aan de slachtoffers van de Bersiap excuses maken en schadevergoeding betalen. Natuurlijk moet de Nederlandse overheid excuses maken aan de weduwen van Rawagede en hen schadeloos stellen.  Hier wordt ‘het systeem’ aangesproken.
En, nogmaals, terecht.

Maar of excuses en tegemoetkomingen van overheden nu werkelijk een bijdrage leveren aan het verminderen of, beter nog, voorkomen van persoonlijk verdriet, dat valt te betwijfelen.

De bestuursleden van Stichting PION (Platform Indische Organisaties Nijmegen) denken dat empathie voor concrete slachtoffers uit de onmiddellijke omgeving en het samen delen van hun verdriet beter werkt. Het levert tevens een bijdrage aan het algemeen besef dat oorlog waanzin is en geen enkel doel dient.

Juist daarom herdenken wij jaarlijks op 14 augustus zowel de slachtoffers van de tweede wereldoorlog en de Bersiapperiode maar staan wij ook stil bij de waanzin die elke oorlog is.

Wij wachten maar verder niet op excuses.

Namens het bestuur van PION


Gerelateerde onderwerpen


.: Twitter :.

.: Actueel :.

Momenteel zijn er nog geen items voor 2007
lees meer...

.: Weblog :.

.: Agenda :.

juni 2019
«    »
ma di wo do vr za zo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30  

.: Navigatie :.

Contact formulier
Gastenboek
Sitemap
Printvriendelijk
Inloggen

.: Diverse :.

Columns

.: Jouw mening :.

Gymnastiekles terug op basisscholen
Jouw mening a.u.b.
  Ja
  Nee
 
Totaal aantal stemmen : 33