Actueel

 
Hans Den Hertog
Na twintig jaar is Hans den Hertog op 12 september 2002 gestopt met lesgeven aan de afdeling fotografie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Voor het eerst in zijn leven kan hij zich volledig aan zijn foto's wijden. 'Ik houd niet zo van afscheidsfeestjes' zei hij toen. Om die reden werd hij, een jaar na zijn vertrek, geëerd met een expositie van zijn werk in de galerie van de academie. Op de uitnodiging voor zijn tentoonstelling staat recent werk afgebeeld: een zwart-wit foto van een houten ladder tegen een witte muur. Alleen de bovenste twee sporten van de trap zijn te zien. In de begeleidende tekst op de achterzijde lezen we: Beelden moeten door wat ze niet laten zien, de kijker uitdagen en onrust zaaien.
De twijfelende kijker wordt afmaker.
Een andere foto op de tentoonstelling toont vergelijkbare uitgangspunten. Een weg in het landschap die ophoudt te bestaan. Door het afgesneden kader krijgt de kijker weinig beeldinformatie. Het licht is neutraal van toon.
Over zijn uitgangspunten zegt Den Hertog: 'Het is niet mijn doel om mooie foto's maken. Om die reden vermijd ik esthetische effecten en fotografeer ik met licht dat zonder contrast is. Dat licht is neutraal en laat ruimte voor interpretatie. Aankomende studenten zijn snel geneigd om foto's van de zonsondergang te maken. Het is een gevolg van ons culturele erfgoed dat we zo'n foto als schoonheid ervaren maar dat is aangeleerd gedrag. Studenten vragen je in de loop van hun studie aan welke criteria een mooie foto moet voldoen maar dat weet ik zelf ook niet. Ik twijfel daar ook over. Wat vandaag mooi is, kan morgen lelijk zijn.
'De student mag zelf bepalen of iets mislukt is en moet leren leven met die onzekerheid.
Het is voorgekomen dat ik de foto's van een student negatief beoordeelde. Toen het werk op een later tijdstip geëxposeerd werd, ontdekte ik pas de kwaliteit ervan. Dat schokte me.
Als docent moet je een student zijn mislukkingen toestaan en daarover kun een gesprek proberen te voeren. Die aanpak leidt tot resultaten.
'Als kind kijken we met een onschuldig oog de wereld in maar als volwassene herinneren we ons daar niets van. De manier waarop we kijken verandert voortdurend. Als kunstenaar leef je met voortdurende twijfel en onzekerheid over de visuele werkelijkheid. Mijn foto is als eindproduct niet interessant. Het beeld in mijn hoofd wel. Dat past zich voortdurend aan, het vernieuwt zich en veroorzaakt onrust. Het ontwikkelt zich als een gedachte en groeit uit tot een verhaal. Op die manier moeten mijn foto's de kijker intrigeren. Neem bijvoorbeeld zoiets als een diskette of een CD rom. Zo op het eerste oog is op het ding zelf niets te zien. Toch dragen ze ontelbare beelden in zich. Het zichtbare en het onzichtbare zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden'.
Zoals in de foto's van Den Hertog. Zie fotoreportage kopje Nijmegen
 
 

.: Twitter :.

.: Actueel :.

Momenteel zijn er nog geen items voor 2007
lees meer...

.: Weblog :.

.: Agenda :.

mei 2019
«    »
ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

.: Navigatie :.

Contact formulier
Gastenboek
Sitemap
Printvriendelijk
Inloggen

.: Diverse :.

Columns

.: Jouw mening :.

Gymnastiekles terug op basisscholen
Jouw mening a.u.b.
  Ja
  Nee
 
Totaal aantal stemmen : 33