Actueel

 
Een bovenschoolse voorziening voor alle zorgleerlingen.

Een bovenschoolse voorziening voor alle zorgleerlingen.

In 2007 stelt het Ministerie van Onderwijs veel geld beschikbaar voor de reboundvoorzieningen. Deze reboundvoorziening of ook wel Time-outvoorziening genoemd moet een plek voor 4500 probleemkinderen zijn. Het mag nadrukkelijk géén wachtkamer zijn voor het speciaal onderwijs. In Nijmegen kennen wij het Centrum voor Opvang en Onderwijs. Dit is een bovenschoolse voorziening voor risicoleerlingen van het Samenwerkingverband VO Nijmegen e.o. en is per 1 augustus 2005 operationeel.

Het Centrum voor Opvang & Onderwijs (COO) omvat twee componenten:

  1. Een Opvang- en schakelvoorziening (OSV). Hierin worden risicoleerlingen tijdelijk opgevangen.
  2. De lesplaatsen vmbo/havo/vwo. Deze zijn bedoeld voor de leerlingen die niet meer kunnen worden teruggeschakeld naar het reguliere voortgezet onderwijs. Toch kunnen zij op deze lesplaatsen hun schoolloopbaan vervolgen en alsnog een diploma behalen.

Probleemleerlingen staan meestal niet afwijzend tegenover een reboundperiode. Ze zijn vaak wel blij met een adempauze. De leerlingen blijven gewoon op hun eigen school ingeschreven. In de reboundvoorziening is het programma niet vrijblijvend. De meeste scholen voor voortgezet onderwijs hebben een zorg- en adviesteam. In dit overleg zijn mensen van de school en instellingen voor jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, schoolmaatschappelijk werk, schoolarts, leerplicht ambtenaar, politie vertegenwoordigd. Zij besluiten of voor een probleemleerling een time-outplaats wordt aangevraagd. De zorgcoördinator op de school van de probleemleerling vraagt daarna zo’n opvangplaats bij de Opvang- en schakelvoorziening aan. Tot nu toe krijgt de opvang- en schakelvoorziening meer dan 100 dossiers te verwerken. Deze dossiers bevatten probleemleerlingen van vwo t/m vmbo (t-g-k-b). Doorschakeling kan op dit moment plaatsvinden naar Eigenwijs en naar lesplaatsen VMBO basisberoepsgerichte leerwegen Jonkerbosch en de Jorisschool. Helaas zijn er nog te weinig kleinschalige voorzieningen voor probleemleerlingen uit het segment havo en vwo, waar deze probleemleerlingen kunnen worden opgevangen. Ook deze leerlingen hebben recht op een kleinschalige voorziening, waar zij adequaat onderwijs kunnen genieten tijdens deze doorschakeling. Deze leerlingen uit het hogere segment van het onderwijs dreigen nu tussen wal en schip te geraken. Wanneer de scholen in het Samenwerkingsverband niet op tijd voor deze leerlingen een goede opvang zorgen, kan het wel eens zo zijn dat deze probleemleerlingen voortijdig de school verlaten zonder diploma of bij de groep probleemleerlingen behoren, die thuis zitten.

 
 

.: Twitter :.

.: Actueel :.

Momenteel zijn er nog geen items voor 2007
lees meer...

.: Weblog :.

.: Agenda :.

mei 2019
«    »
ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

.: Navigatie :.

Contact formulier
Gastenboek
Sitemap
Printvriendelijk
Inloggen

.: Diverse :.

Columns

.: Jouw mening :.

Gymnastiekles terug op basisscholen
Jouw mening a.u.b.
  Ja
  Nee
 
Totaal aantal stemmen : 33